Langkah Mudah untuk Menyiapkan Tempe mendoan, Sempurna

Adakah anda sedang mencari inspirasi tentang cara mencipta Tempe Mendoan yang akan menjadikan anda unik? Resepi Tempe Mendoan melawan kegagalan memang diminati oleh orang sekeliling, mungkin salah seorang daripadanya adalah kawan saya. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat tentang imej yang boleh dijadikan inspirasi. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan panduan cara menghidangkan resepi Tempe Mendoan yang sangat sedap dengan cara yang tidak susah mahupun senang. Sekiranya rawatan menjadi teruk, hasilnya akan menjadi ringan dan biasanya tidak menyenangkan. Walaupun sedap tempe mendoan, mesti ada rasa dan aroma yang boleh menggoda selera kita.
Terdapat banyak faktor yang lebih kurang mempengaruhi rasa tempe Mendoan, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara memasak dan menghidangkan. Jika anda ingin membuat tempe Mendoan yang sedap di mana-mana, jangan risau, kerana jika anda tahu tekniknya, hidangan ini boleh menjadi hidangan sebenar. Di bawah adalah gambar Tempe mendoan yang boleh anda jadikan inspirasi.
Jumlah hidangan yang boleh disediakan untuk membuat Tempe Mendoan ialah 6 hidangan. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa penyediaan tempe mendoan dianggarkan lebih kurang 30 minit.
Baiklah, kali ini kita akan cuba masak tempe mendoan di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, makanan ini boleh memberi manfaat untuk menyihatkan tubuh badan anda dan keluarga. Anda boleh membuat Tempe Mendoan menggunakan 16 bahan dan 3 peringkat kerajinan. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.
Makanan istimewa Cilacap Purwokerto... Hari-hari nak masak pun tak bosan hehehe
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Tempe Mendoan:
- 2 Jilid Doa (Mengandungi 6 Helaian)
- Tepung 7 cawan
- 1 biji bawang hijau, hiris nipis
- rempah ratus halus
- 2 ulas bawang putih
- Daun ketumbar 1 sudu teh
- 1 jari berwarna kuning
- 1 sudu kecil garam dan serbuk bouillon secukupnya
- air secukupnya
- goreng minyak
- Sos soya:
- Kicap 5 sudu besar
- 5 keping lada merah
- 1 ulas bawang merah
- 1/2 biji tomato
- sedikit air
Cara membuat kuil Mendoan
- Campurkan tepung, garam dan serbuk stok dengan rempah kisar dalam mangkuk. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan separuh pekat (jangan terlalu nipis supaya kulit mendoan cukup tebal).

- Panaskan minyak hingga panas, sapu ke sana ke mari, berdoa agar kulit bersalut sekata. Kemudian goreng dan pastikan semua bahagian dicelup minyak. Mendoan digoreng khas dan tidak terlalu rangup, jadi jangan biarkan lama-lama asalkan nampak masak, tak perlu goreng.

- Sambal Kecup: Cincang kasar cili, bawang merah dan tomato campur kicap dan masukkan sedikit air. Gaul sebati. PPP Solat Panas dengan Sos Sambal sedia untuk dimakan

Bagaimana? Mudah, kan? Begini cara Tempe berdoa agar anda boleh bersenam di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!